Advies over wekkers

Je bent op zoek naar een wekker. Maar welke kies je? De belangrijkste vraag is op welke manier jij gewekt wilt worden. Je hebt onder andere keuze uit muziek, een alarm of licht. Op deze pagina leggen we de verschillende opties uit, zodat je eenvoudig de beste wekker voor jou vindt.

1. Hoe wil je het liefst gewekt worden?

Het geluid van een wekker of wekkerradio betekent voor velen de start van een nieuwe dag. Daarom is het hebben van een wekker met een wekgeluid dat jij fijn vindt van groot belang. Zo word je elke dag met een goed humeur wakker.

Lichtwekker

Lichtwekker

De lichtwekker, ook wel wake-up light genoemd, wekt je met een combinatie van licht en geluid. Het licht begint op een ingestelde tijd te branden en wordt steeds feller. Zo simuleert de lamp een zonsopkomst. Op het moment dat de wekker afgaat, is het licht op volle sterkte. Je kiest zelf het wekgeluid. De meeste lichtwekkers geven de keuze uit een aantal natuurlijke geluiden zoals fluitende vogels of een kabbelend beekje.

Lichtwekkers

Projectiewekker

Projectiewekker

Met een projectiewekker weet jij altijd hoe laat het is. De tijd wordt namelijk op de muur of het plafond geprojecteerd. Zo heb je ook in het donker, of vanuit dat lekkere hoekje in je bed altijd goed zicht op de tijd.

Projectiewekkers

Wekkers met zoemer

Het standaard alarm dat je op vrijwel elke wekker vindt, is de welbekende zoemer. Dit geluid wekt jou zelfs uit je diepste slaap. Bij sommige wekkers kun je het volume van het zoem-alarm naar wens aanpassen.

Wekkers met zoem-alarm

Wekkerradio

Gaat jouw voorkeur uit naar ontspannen wakker worden met het journaal of je favoriete radioprogramma op de achtergrond? Kies dan voor een FM- of DAB+-radio. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en garandeert een storingsvrije ontvangst.

Wekkerradio's
DAB+ wekkers

Kinderwekker

Klokkijken wordt pas écht leuk met een speelse, kleurrijke kinderwekker. Met een kinderwekker of slaaptrainer leert jouw kind op speelse wijze het verschil tussen dag en nacht. Oudere kinderen leren op tijd op te staan om bijvoorbeeld naar school te gaan. Wekkers voor kinderen zijn vaak voorzien van een projectiefunctie, leuke geluiden, een vrolijke print en/of een nachtlampje.

Kinderwekkers
Wat is een slaaptrainer?

Smartphone wekker

Een smartphone wekker biedt ruimte voor jouw mobiele telefoon of mp3-speler. Je kan de muziek op deze apparaten gebruiken om mee gewekt te worden en ondertussen worden ze opgeladen. Meestal heb je ook de keuze uit andere wekgeluiden of de radio. Voor sommige merken zijn specifieke wekkers ontwikkeld. Zo zijn onder andere iPhone wekkers populair.

Smartphone wekkers

2. Wil je een analoge of een digitale weergave van de tijd?

De meest gebruikte tijdsaanduiding bij wekkers is het digitale uurwerk. Dit uurwerk is 's nachts in het donker goed leesbaar en soms voorzien van achtergrondverlichting ter ondersteuning. Daarnaast zijn er ook wekkers met een analoge tijdsaanduiding. De wijzers geven bij zo'n wekker aan hoe laat het is.

Wekkers met digitaal uurwerk
Wekkers met analoog uurwerk

3. Welke extra functies heb jij nodig op je wekker?

Snooze-/Sluimerfunctie

De snooze-functie is handig wanneer je niet gelijk je bed uit kunt komen, maar rustig wakker wilt worden zonder bang te zijn dat je je verslaapt. Wanneer je op de snooze-knop drukt als het alarm afgaat, wordt het alarm uitgesteld. De snooze-interval is meestal 9 minuten, maar bij sommige wekkers kun je deze tijd handmatig aanpassen. Vrijwel alle wekkers zijn voorzien van een sluimerfunctie.

Sleeptimer

Als je rustig in slaap wilt vallen met muziek of dimmend licht, kies dan voor een wekker met sleeptimer. Deze functie vind je vaak op lichtwekkers en wekkerradio's. Je stelt een timer in, waardoor jij rustig in slaapt valt in de wetenschap dat de muziek of het licht vanzelf uitschakelt na de ingestelde tijd.

Week(end)alarm

Bij een wekker met week(end)alarm kun je de wektijden voor doordeweeks en in het weekend apart van elkaar instellen.

4. Wil je de wekker meenemen op reis?

Uitrusten is heerlijk op vakantie, maar voor wie op tijd uit de veren wil, is een reiswekker onmisbaar. Omdat je op reis niet altijd de beschikking hebt over een stopcontact, is het handig om te kiezen voor een wekker op batterijen. Verder zijn een klein formaat en licht gewicht ook prettig, zodat je de wekker moeiteloos meeneemt.

Reiswekkers

5. Vergeet je de bijbehorende accessoires niet?

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over wekkers? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou